Wednesday, 25 April 2012

10 Pencuci Mulut Termahal Di Dunia

Jika anda adalah penggemar makanan manis,dan jika anda mempunyai banyak wang,jom habiskan wang anda dengan merasai makanan yang mahal luar biasa ini.Yang lain,telan air liur jela yer..!



10. Chocolate Variation
Harga berbagai campuran coklat yang dihidangkan di Mezzaluna, restoran Italia di Lebua Hotel, Bangkok ini mencapai RM2K.Pencuci mulut ini melibatkan lembaran emas yang dapat dimakan, sherbet sampanya dari champagne Roederer Cristal Brut 2000 dan crème brûlée. Rangkaian pencuci mulut ini ditutup dengan Truffle Perigord, Mousse Coklat Strawberryi dan sepotong kek coklat.



9. Coklat Noka
Coklat buatan Noka ini dikenal sebagai salah satu coklat paling lembut dan nikmat di dunia. Dengan bahan berbagai coklat terbaik dari seluruh dunia dari negara seperti Venezuela, Ekuador dan Pantai Gading, coklat ini berharga (RM3K) per setengah kilo.



8. Kek Sultan
Kek yang hanya dihidangkan di Istana Ciragan di Istanbul ini adalah kek dengan rasa paling menarik dan mewah yang dapat anda temui.Kek yang dibuat selama 72 jam ini berisi buah ara, quince (sejenis jeruk) dan pir yang direndam dalam Rum Jamaika selama setidaknya dua TAHUN!. Topping cake ini dibuat dari karamel, truffle dan, dari gambarnya sudah dapat dilihat, lembaran emas yang dapat dimakan. Harganya? (RM3.5K)



7. Truffle Putih
Truffle (sejenis jamur) paling halus dan paling mahal di dunia adalah truffle putih atau truffle alba dari daerah Piedmont di Itali Utara.Jamur terbesar yang ditemukan di dunia sampai sekarang memiliki berat 1,5 kilo, dan dibeli oleh Stanley Ho, pemilik kasino Macau, dengan harga (RM11.5K)



6. Chocopologie
Chocopologie buatan Knipschildt ini dijamin akan memberikan pengalaman khusus kepada lidah anda.Kedai coklat yang didirikan oleh Fritz Knipschildt pada 1999 menjual coklat truffle termahal di dunia, dengan harga sekitar (RM17.5K)per kilo atau, (RM900.00) per buah. Coklat buatan Knipschildt ini hanya dijual berdasarkan pesanan, Anda dapat mengunjungi pembuatan coklat ini di 12 South Main Street Norwalk di Connecticut, Amerika, untuk dapat mencuba syurga kecil berwarna coklat ini.



5. Macaroons Haute Couture
Untuk urusan makanan manis, Pierre Hermé adalah artis luar biasa. Dengan dua kedai besar yang menjadi pusat pembuatan macaroons di Paris dan Tokyo, Pierre menampilkan satu lagi resepi tambahan setiap perubahan musim (yang bererti empat dalam setahun, bukan dua atau banyak, Paris dan Tokyo kan tidak mengenal musim durian). Macaroons paling terkenal buatan mereka adalah meringue puff dengan bahan pilihan Anda sendiri! Berdasarkan bahan yang dipilih oleh pemesan, macaroon buatan Pierre dapat mencapai harga (RM25K) per kilo.



4. The Fortress Stilt Fisherman Indulgence
Makanan yang dibuat salah satu hotel di Sri Lanka ini berharga (RM50K). Makanan ini pernah menjadi makanan kedua paling mahal di dunia. Makanan ini juga tidak kalah nikmat dan menarik dibandingkan dengan makanan biasa. Makanan ini terdiri dari cassata daun emas, serta compote mangga dan delima. Makanan ini akan kelihatan biasa jika tidak dihias dengan pahatan coklat berbentuk seorang pemancing dan batu akuamarin dengan berat 80 karat




3. Frrozen Haute Chocolate
Hingga sekarang sundae buatan Serendipity 3 ini sentiasa terpilih sebagai sundae (aiskrim campuran) termahal di dunia, dengan harga mencapai (RM3.5K)per porsi. Tapi kali ini, mereka benar-benar ghairah dlm mencipta aiskrim termahal. Frrozen Haute Chocolate seharga (RM87K) ini adalah hasil kerjasama antara Serendipity 3 dan ahli pembuat perhiasan, Euphoria New York. Sundae ini adalah campuran dari 28 macam coklat, dan 14 di antaranya adalah coklat termahal dan paling eksotis di dunia.
Sundae ini juga mengandung 5 gram emas yang dapat dimakan dan juga ada gelang emas dengan berlian di dasar gelas. Bahkan, sundae ini dimakan khusus dengan sudu emas, dan beberapa butir berlian coklat dan putih, yang dapat anda simpan. Hati-hati,jangan sampai tertelan ya!



2. Kek Platinum.
Memang tidak banyak diproduksi, tapi kek seharga (RM450K)ini tentunya tidak akan anda lewatkan dengan warna berkilau indahnya. kek ini dibuat oleh Nobue Ikara, seorang pastry chef terkenal dari Jepun, sebagai penghargaan atas kaum wanita. Kek yang didedikasikan kepada wanita Jepun terkenal seperti Rinko Kikuchi dan Chie Kumazawa ini diharapkan agar mendorong kaum wanita untuk berkeinginan menggunakan perhiasan dari Platinum



1. Strawberries Arnaud
Kita tentunya tahu bahawa resepi Strawberries Arnaud adalah aiskrim strawberry, dengan lemon dan anggur merah. Tapi strawberry di restoran Arnaud di News Orleans, Amerika, tidak hanya sekadar buah potong biasa. Bezanya adalah di toppingnya, berupa cincin berlian pink 4.7 karat yang pernah menjadi milik Sir Ernest Cassel, satu-satunya di dunia. Harga makanan ini? (RM5JUTA), kenapa? kerana selain cincin eksklusif tadi, strawberry juga dihidangkan dengan minuman Charles X Crystal yang berharga (RM87K)per botol.

1 comment :